Fråga oss om eko!

Systembolaget finns till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Men vi bryr oss inte bara om våra kunders och deras närståendes hälsa. Vi vill också bidra till ett mer hållbart samhälle. Ett led i detta arbete handlar om att öka kunskapen om eko och öka andelen ekologiska drycker i vårt sortiment.

En märkning som gör skillnad

Den här märkningen handlar om själva råvaran. Odlarna får inte använda kemiska bekämpningsmedel med undantag för ett fåtal som är tillåtna för ekologisk odling. De får inte heller använda konstgödsel med tillsatt kväve. Dessutom finns det specifika krav på hela processen vid tillverkningen. Så håll utkik efter ekologiskt odlat om du vill göra ett medvetet val.

Allt börjar med en råvara

Vindruvor
Potatis
Äpplen

Många väljer eko när de handlar mat. Har du tänkt på att dryckerna som säljs på Systembolaget också görs av jordbruksråvaror? Vindruvor till exempel. En del vindruvor odlas för att göras vin av och så finns det andra som odlas och hamnar i din matbutik.

 • 2014 stod Systembolaget för 13% av den ekologiska livsmedels-försäljningen i Sverige.

  Källa: Ekoweb.nu

 • Vårt mål:10%av all dryck vi säljer ska vara ekologisk 2020. 2014 låg den siffran på 5,6%

 • Vi har fler än 1 000 ekologiska drycker i vårt sortiment. En del hittar du i butik, andra i vårt beställningssortiment.

 • Det är alltid malten som är ekologisk i ett ekoöl. Fast det är vanligt att även humlen odlats efter EU-reglerna.

  Källa: Systembolaget

 • Hej ekologiskt! Från 8,5 miljoner till 26 miljoner liter. Så mycket har försäljningen av ekologiska drycker ökat från 2009 till 2014. Störst andel står vin för med nästan 21 miljoner liter under 2014.

  Källa: Systembolagets försäljningsstatistik

 • 226 000personers årsförbrukning av hushållsel. Så mycket skulle sparas om man använde lättviktsglas istället för de traditionella glasflaskorna.

  Källa: Livscykelanalys för vinförpackningar, Nordisk studie 2010

 • 3Tre bra saker med ekologisk odling: Minskad övergödning, rikare djur- och växtliv, bättre arbetsmiljö för arbetarna på odlingarna.

  Källa: KRAV, Arbetsmiljöverket

Svart på vitt - vår totala miljöpåverkan

Vår verksamhet påverkar, direkt och indirekt, människor och miljö i så gott som hela världen. Det ser vi som en möjlighet. Vi arbetar därför på många olika sätt, inom alla dessa områden, för att minska den totala miljöpåverkan.

Källa: Systembolagets miljöutredning 2011
Det här gör vi för att minska vår miljöpåverkan

Vi svarar på dina frågor!

Fråga mig om eko!

Eller

Ring en av våra experter på 0771 - 83 83 00.

Mejla oss din fråga. Vi svarar så snart vi kan. kundtjanst@systembolaget.se

... eller ställ den på
Facebook.

Mer om eko och vårt sortiment

På Systembolaget.se kan du läsa mer om hela vårt hållbarhetsarbete.